Cum arată cel mai bogat sat din Ucraina, sat locuit de români

Dacă am da crezare unor surse, localitatea Apșa de Jos este „cel mai bogat sat din Ucraina”. Ce-i drept, bogăția unei localități este relativă și poate fi cuantificată în multiple modalități și ținând seama de o varietate de criterii. Pe de altă parte, dacă ținem seama de aspectul impozant al celor mai multe locuințe din Apșa de Jos (Ucraina), este evident pentru oricine că satul acesta este unul din cale afară de bogat. Și nu doar pentru o țară precum Ucraina. Pentru că, după cum reiese din imagini, satul românesc din statul vecin ar putea concura, cel puțin din punct de vedere al numărului de case impozante, cu orice localitate rurală de dimensiuni asemănătoare din UE!

Apșa de Jos este o localitate din Transcarpatia, aflată la o aruncătură de băț de granița cu România. Când privești multe dintre casele din acest sat și afli modul în care și-au procurat proprietarii lor fondurile necesare construirii lor, te gândești de îndată la Maramureș. La fel ca și maramureșenii noștri, românii din Apșa de Jos muncesc din greu de ani de zile prin statele prospere ale Europei Occidentale (mai cu seamă în domeniul construcțiilor) iar o bună parte din agoniseală o cheltuiesc pentru ridicarea unor case care par mai degrabă hanuri sau, în unele cazuri, palate sau sedii ale unor instituții publice. Casele acelea sunt departe de ceea ce se înțelege de obicei prin „locuință familială”!

În Apșa de Jos casele formate numai din parter sunt rarități iar între sătenii de acolo se poartă, de ani de zile, o competiție acerbă, pentru obținerea calității neoficiale de proprietar al celei mai mari și mai frumoase case. Dacă ar fi să dăm crezare sursei amintite, cea mai mică locuință din satul românesc de peste graniță are „numai” 10-15 camere. Nimeni nu construiește, acolo, case „obișnuite”, pentru că s-ar face de râsul vecinilor.

Primele case de mari dimensiuni au „răsărit” la Apșa de Jos după 1980. Astăzi, multe dintre case dețin saună, piscină și seră, în interior. Prin aspectul masiv, impozant, se remarcă incluziv construcțiile nerezidențiale din localitate, cum ar fi farmaciile sau magazinele generale. Remarcabil este că fiecare casă este construită după un proiect unic, că în sat predomină locuințele noi iar cele în curs de construire sunt prezente în mare număr.

Așa cum arată Wikipedia, aproape 97,7% dintre locuitorii din Apșa de Jos (Nîjnea Apșa, Transcarpatia) sunt vorbitori de română; vorbitorii de ucraineană sunt minoritari (cu un procent de numai 1,6% din totalul populației) pe acele meleaguri – unde românii și strămoșii lor au locuit vreme de milenii, spre deosebire de slavi și urmașii lor.

Potrivit ifter.com.ua, „un lucru este sigur: în prezent (Apșa de Jos) este cel mai bogat sat din Ucraina!”