Nu de putine ori, se poate intampla sa descoperi ca acei copaci plapanzi pe care i-ai plantat cu ani in urma s-au transformat in arbori impunatori ale caror radacini ameninta fundatia casei . Indiferent, insa, de motivele tale, exista situatii cand inlaturarea ciotului unui copac devine necesara. Care sunt metodele pe care le ai la dispozitie, afla in continuare!
Alege metoda potrivita
In functie de tipul si dimensiunile ciotului, poti apela la diferite metode de inlaturare . Tine cont, asadar, de faptul ca unii copaci au radacini lungi si complexe (pinii), in timp ce altii au radacinii adanci ( stejarii ), fapt care face procesul de sapare foarte dificil.
Exista cateva metode de inlaturare a ciotului, adaptate diferitelor situatii cu care te-ai putea confrunta. Alege-o pe cea potrivita si apeleaza la personal calificat, atunci cand problema iti depaseste cunostintele si posibilitatile.
1. Sapatul
Sapatul este metoda potrivita in cazul in care este vorba despre ciotul unui copac mic, cu radacini de dimensiuni reduse, infipte la adancimi mici. In acest caz, vei avea nevoie de o lopata, un topor, o sapa cu maner scurt, o pereche de foarfece pentru ramuri si de un fierastrau pentru pomi.
Incepe prin a sapa pana cand radacinile sunt expuse. Urmatorul pas este taierea acestora, dupa care vei trece la scoaterea lor din pamant cu ajutorul sapei. In cele din urma, pentru a nu irosi radacinile copacului, pune-le in gramada de compost.
2. Masina de debitat
O masina de debitat speciala pentru buturugi este folosita pentru a transforma in aschii ciotul problematic. Aceasta poate fi manevrata de personalul specializat sau poate fi inchiriata, pentru a o folosi pe cont propriu, nu inainte de a citi cu atentie instructiunile de utilizare si de a purta echipamentul adecvat. Masina de debitat este ideala in cazul in care este necesara inlaturarea mai multor buturugi, fiind cea mai economica metoda.
3. Buldoexcavatorul
Cea mai scumpa metoda de inlaturare a unui ciot de copac este cu buldoexcavatorul, costurile fiind usor amortizate daca ai mai multe buturugi de eliminat si le poti ingropa la fata locului. Tine cont, insa, de faptul ca nu este recomandat sa ingropi buturugi in zonele mlastinoase. De asemenea, ideal ar fi sa apelezi la ajutorul personalului calificat pentru manevrarea buldoexcavatorului.
4. Inlaturarea chimica
Cioturile de copaci mai pot fi inlaturate si prin metode chimice. Diferite substante, care grabesc procesul de putrezire a buturugii, pot fi achizitionate de la magazinele specializate. Cum procedezi? Da cateva gauri in care sa adaugi substantele chimice (clorat de sodiu) si lasa-le sa actioneze. Cu toate acestea, procesul poate fi destul de indelungat (circa 1 luna), de aceea, nu apela la aceasta metoda daca trebuie sa scapi rapid de buturugile suparatoare.
5. Focul
Nu in ultimul rand, ai putea scapa de cioturi cu ajutorul focului. Daca ai doar cateva buturugi de indepartat, metoda se va dovedi foarte utila. Ideal ar fi sa dai foc cioturilor fie toamna tarziu, fie primavara devreme, inainte de infrunzirea copacilor.