Presedintele ucrainean mesaj dur belarusilor: “De pe teritoriul vostru…”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus ca ar fi dispus sa poarte discutii cu Rusia, dar a respins propunerea Kremlinului de a avea o intalnire in Belarus, un teren de scena pentru invazia Ucrainei de catre Moscova.

„Am auzit multe discutii despre o intalnire intre Ucraina si Rusia care ar putea pune capat acestui raz.boi si readuce pacea la noi. Destul de des [Minsk] este mentionat ca locul pentru aceste negocieri”, a spus Zelensky intr-o adresa postata pe site-ul presedintiei duminica dimineata.

„Locatia nu a fost aleasa de [Ucraina] si nici de [Belarus]. A fost aleasa de conducerea rusa”.

Belarus a jucat un rol cheie in invadarea Ucrainei de catre Rusia. Trupele ruse au invadat granita cu Belarus cu sprijinul guvernului din Belarus, potrivit oficialilor ucraineni. Administratia Biden a sanctionat noua firme de aparare din Belarus pentru sprijinul acordat invaziei.

Adresandu-se direct Belarusului, Zelensky a spus: „Daca nu ar exista actiuni agresive de pe teritoriul tau, am putea vorbi la Minsk, orasul tau. Cand erai neutru, am vorbit la Minsk. De aceea nu vorbim acum la Minsk”, scrie CNN.

Liderul ucrainean se adreseaza totodata belarusilor, afirmand: „De pe teritoriul vostru ni se u.cid copiii. Cum va veti putea privi copiii in ochi, cum va veti mai putea privi in ochi unii pe altii?”.