Zelenski, mesaj cutremurator: „Nimeni in lume nu te va ierta”

Un convoi militar rusesc se apropia marti de la Kiev , oficialii americani avertizand ca numarul mare al armatei ruse ar putea fi capabil sa depaseasca rezistenta ucraineana .

Convoiul militar rusesc, lung de 40 de mile (64 de kilometri), format din vehicule blindate, tancuri, artilerie remorcata si alte vehicule logistice, a ajuns la periferia capitalei Ucrainei, potrivit imaginilor din satelit de la Maxar Technologies. Maxar a spus ca a vazut fum ridicandu-se din mai multe case si cladiri din apropierea drumurilor pe care circula convoiul, desi nu este clar care a fost cauza.

Noile imagini apar in momentul in care oficialii americani le-au declarat luni parlamentarilor in cadrul unor briefing-uri secrete ca un al doilea val de trupe rusesti va consolida probabil pozitiile tarii in Ucraina si, prin numar mare, ar putea depasi rezistenta ucraineana.

„Acea parte a fost descurajanta”, a declarat un parlamentar pentru CNN.
Convoiul rusesc a fost vazut impreuna cu un nor de fum, la nord-vest de Invankiv, Ucraina.

Avertismentul dur a venit in momentul in care Ucraina a facut apel la comunitatea internationala sa-i vina in ajutor, au avut loc negocieri intre oficialii rusi si ucraineni, iar Moscova s-a luptat pentru a preveni criza financiara, in timp ce economia sa a fost presata de sanctiunile impuse in urma invaziei.

Deja, peste 400 de civili au fost ucisi sau raniti de cand a inceput joi atacul Moscovei asupra vecinului sau, potrivit Natiunilor Unite, iar liderul Ucrainei a acuzat Rusia ca a comis crime de raz.boi prin tintirea civililor.

Dar oficialii americani se tem ca ce e mai rau urmeaza sa vina. Oficialii americani, care anterior au fost surprinsi de rezistenta acerba ucraineana, acum se tem ca situatia devine „mult mai provocatoare” pentru ucraineni.

Oficialii americani au declarat in cadrul briefingului de luni ca Rusia va asedia Kievul, ceea ce duce la scene groaznice de raz.boi urban, a spus una dintre persoane.

In Herson, unde armata ucraineana a rezistat anterior, acum par sa fi cazut, iar vehicule militare rusesti au fost vazute umbland in interiorul orasului.

Dupa o intalnire de luni la Capitol Hill, in care ambasadorul ucrainean in SUA a cerut mai multe ar.me, senatorul republican de rang inalt al SUA, Jim Risch, a declarat ca Ucraina se lupta.

„Este David impotriva lui Goliat”, a spus el.

Asaltul rusesc ridica si temeri pentru siguranta civililor, care au fost deja vizati de fortele ruse, potrivit Ucrainei.

Ucraina a acuzat Rusia ca a comis cri.me de raz.boi prin tintirea civililor, iar luni, Curtea Penala Internationala a declarat ca va deschide o ancheta cu privire la invadarea Ucrainei de catre Rusia — o miscare care a fost salutata de Kiev.

Procurorul ICC, Karim AA Khan a declarat intr-o declaratie ca, in urma unei examinari preliminare a situatiei, exista o baza rezonabila pentru a „a crede ca atat presupusele cri.me de raz.boi, cat si cri.me impotriva umanitatii au fost comise in Ucraina”.

Rusia sustine ca nu vizeaza infrastructura civila din Ucraina si ca nu exista nicio dovada a morti.lor civile cauzate de armata rusa. Presedintele in exercitiu al Consiliului de Securitate al ONU al Rusiei, Vasili Nebenzia, a repetat luni aceste afirmatii, declarand ca „valul de minciuni murdare replicate in mass-media occidentala a devenit, din pacate, o marca periculoasa a timpului nostru”.

Dar exista un numar tot mai mare de dovezi care arata ca civilii sunt vizati, iar ONU a declarat luni ca au fost raportate 406 victime civile in Ucraina.

Fortele ruse au bombar.dat luni cu rachete o zona rezidentiala din al doilea oras ca marime al Ucrainei, Harkov, uciga.nd noua civili, inclusiv trei copii, si ranind alti 37, a declarat primarul orasului, Ihor Terekhov.

Intr-un discurs tinut luni noaptea tarziu, presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat ca atacul asupra Harkovului a fost „in mod clar o cri.ma de raz.boi”.

„Harkov este un oras pasnic, exista zone rezidentiale pasnice, fara facilitati militare. Zeci de relatari ale martorilor oculari demonstreaza ca nu este vorba de o singura salva falsa, ci de distrugerea deliberata a oamenilor. Rusii stiau unde trag.

„Nimeni in lume nu te va ierta ca ai u.cis oameni pasnici ucraineni”, a adaugat el.

Bombard.area Ucrainei de catre Rusia a continuat in timpul negocierilor purtate luni intre cele doua tari, Zelensky afirmand ca atacurile au fost „sincronizate” cu discutiile de cinci ore.

„Pot exista negocieri echitabile daca o parte nu loveste cealalta parte cu artilerie cu rachete in momentul negocierilor”, a spus el intr-un mesaj pe Facebook. „Cred ca, cu aceasta metoda simpla, Rusia incearca sa presurizeze”.

Ambele parti au discutat despre o posibila „incetare a fo.cului si incheierea actiunilor de lup.ta pe teritoriul Ucrainei”, a declarat reporterilor consilierul prezidential ucrainean Mikhaylo Podolyak. Fara a intra in detalii, el a spus ca ambele parti se vor intoarce in capitalele lor pentru consultari cu privire la implementarea unor „decizii”.