Ce a apărut pe cer deasupra Mării Negre noaptea trecută. Turiștilor nu le-a venit să creadă. Ce spun specialiștii

O apariție destul de bizară pe cer a creat panică în rândul turiștilor de la Marea Neagră. Din mai multe zone ale României s-au putut vedea pe cer mai multe luminițe ciudate, iar mulți dintre români au scos imediat telefoanele mobile și au imortalizat peisajul. Ulterior, le-au încărcat pe rețelele de socializare, acolo unde a început o amplă contrazicere.

Mulți dintre internauți s-au contrazis și fiecare a venit cu o explicație diferită pentru apariția ciudată de pe cer. În realitate, lucrurile nu sunt deloc complicate, iar specialiștii au revenit cu lămuriri în acest caz.

Specialiștii spun că ceea ce s-a văzut pe cerul României sunt sateliții Starlink ai lui Elon Musk, potrivit Antena3.ro. Adrian Bilbă, doctor în științe, a declarat că este vorba despre o plasare pe orbită joasă, comparativ cu sateliții geostaționari pentru GPS.

„Ne uităm și vedem un trenuleț. Poți să numeri 60. Sunt sateliți aruncați de Starlink pentru o mai bună comunicație de internet. Zboară foarte repede, cu kilometrii pe secundă și sunt mulți. Sunt vreo 2700 plasați din totalul de 30.000”, a spus specialistul, conform aceleiași surse.

SpaceX a început să lanseze sateliții Starlink în 2019. Starlink oferă acces la internet pentru peste 400.000 de abonați din mai 2022. SpaceX include peste 2.800 de sateliți Starlink până în prezent.

Ce sunt, de fapt, acești sateliți Starlink
Rețeaua Starlink a SpaceX este concepută pentru a furniza internet de mare viteză oriunde pe glob prin mii de sateliți pe orbita Pământului. Atarlink are acum peste 400.000 de abonați în întreaga lume. SpaceX a lansat aproximativ 2.500 de sateliți până în prezent pentru a sprijini sistemul.

Starlink oferă acces la Internet prin satelit pentru cea mai mare parte a lumii. SpaceX, fondată de Elon Musk în 2002, intenționează să stabilească o rețea de 12.000 de sateliți pe orbita terestră cu sateliții Starlink.

Proiectul urmează să fie finalizat în 2027. Compania de internet prin satelit își propune să aducă acces la internet persoanelor din întreaga lume care trăiesc în prezent fără acces la internet de mare viteză.