Calendar ortodox 2024, 13 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Martinian

Sfântul Cuvios Martinian este prăznuit la data de 13 februarie în Calendarul ortodox. Sfântul Cuvios Martinian este între sfinții cinstiți de credincioșii ortodocși, conform Calendarului ortodox 2024, pentru data de 13 februarie.

Calendar ortodox 2024, 13 februarie. Sfinții zilei. Sfântul Cuvios Martinian
Sfântul Cuvios Martinian s-a nevoit încă de la vârsta de 18 ani în muntele care poartă numele de locul Corăbiei, undeva în apropierea Cezareei Capadociei. Deși era extrem de tânăr a lăsat orașul, și pe toți cei pe care-i îi cunoștea, zgomotul și agitația lumească și a ales liniștea și pacea pustietății.

Acolo a dus o permanentă luptă cu ispitele și a sporit atât de mult în nevoință că i-a ieșit veste despre minunata sa viață și au început să vină la el lumea. A primit de la Dumnezeu darul tămăduirii și mulți din cei ce veneau la el se vindecau de bolile lor. Chiar și îndrăciții găseau la el liniștea fiind alungați de rugăciunile bineprimite de către Dumnezeu. Diavolul suferea de faptele bune și dreapta purtare a Sfântului și nu o mai putea suporta așa că a început să-l muncească. Întâi a încercat să-l sperie luând forme tot mai înspăimântătoare dar nu a reușit să-l miște de la rugăciune.

Mai apoi a luat formă de femeie plină de nuri care încerca în fel și chip să-l ademenească, ba împodobită, ba îmbrăcată în zdrențe și aproape că l-a înmuiat. Dar Dumnezeu nu l-a lăsat și i-a dat gândul cel bun. A lua niște vreascuri și a făcut un foc în chilie apoi a intrat cu picioarele în vâlvătaie. Apoi singur și-a zis dacă focul ăsta arde așa, focul cel veșnic trebuie să fie mult mai îngrozitor. Femeia care privea cu ochii ei cum sfântul își arde picioarele s-a trezit ca din somn, a aruncat podoabele de pe ea și i-a cerut sfântului iertare pentru suferința pe care i-a provocat-o.

Apoi a intrat la mănăstire unde s-a nevoit vreme de 12 ani și nu a mai gustat unt nici vin nu a mai băut ci numai pâine și apă iar de dormit a dormit numai pe pământul gol. Dumnezeu i-a dat și ei darul vindecării și minuni a făcut. După ce și-a vindecat picioarele Martinian a plecat pe o insulă pustie unde a stat 10 ani, până când o fecioară a naufragiat în apropiere.

El i-a lăsat pâine și apă pentru două luni și a sărit în apă. Fecioara a rămas acolo în locul ei și nu a mai vrut să plece, rugându-se de 12 ori pe zi și de 24 de ori pe noapte.

Sfântul nu s-a mai așezat nicăieri a mers din cetate în cetate, a trecut prin 164 de cetăți și a plecat la Domnul în cetatea Atenei încheind fuga și păstrându-și credința.

Troparul Sfântului Cuvios Martinian
Glasul al 4-lea

Văpaia ispitelor cu curgerea lacrimilor ai stins-o, fericite și valurile mării și pornirile fiarelor înfrânându-le, ai strigat: Preaslăvit ești Atotputernice, Cel Ce m-ai mântuit de foc și de vifor.

Condacul Sfântului Cuvios Martinian
Glasul al 2-lea

Pe propovăduitorii cei tari și de Dumnezeu vestitori, căpeteniile ucenicilor Tăi, Doamne, i-ai primit întru desfătarea bunătăților Tale și în odihnă; că chinurile acelora și moartea ai primit, mai vârtos decât toată roada, Unule, Cel ce știi cele din inimă.

Ca pe un învățător încercat al dreptei credințe și cinstit nevoitor de bunăvoie și cetățean al pustiului și locuitor, pe Sfântul Martinian, pururea cinstitul, întru cântări, după vrednicie, să-l lăudăm; că el pe șarpe în picioare l-a călcat.

La 13 februarie în calendarul ortodox 2024 mai sunt pomeniți
Sfinții Apostoli Acvila și Priscila;
Preacuviosul Evloghie, arhiepiscopul Alexandriei;
Cuviosul Simeon, ctitorul Mănăstirii Hilandar din Muntele Atos;
Sfântul Serafim Sobolev.