În ce lună se va da prima pensie recalculată și mărită? Guvernul anunță dacă are bani

Ministrul Boloș a anunțat, azi, că are bani pentru mărirea pensiilor și că va respecta calendarul creșterii acestora. Creșterea pensiilor va avea loc la 1 septembrie prin intrarea în vigoare a legii pensiilor.

Calendarul creșterii pensiilor 2024 ne spune când începe recalcularea, dar și când intră pensiile cu 40% mai mari.

Anul 2024 vine cu creșteri importante de pensii. În perioada 1 august – 1 septembrie 2024 se vor retipări cupoanele de pensii.

Ministrul muncii a anunțat că taloanele vor fi colorate și pe ele va fi scris modul de calcul al pensiei, dar și punctele de stabilitate/ bonus obținute de pensionari.

După, pe data de 1 septembrie 2024 intră pensiile recalculate. Oficialii spun că pensiile cresc, în medie, cu 40%. Dar, creșterile pot varia, de la 110%, la pensii care nu vor crește deloc.

În ce lună se va da prima pensie recalculată și mărită? Guvernul anunță dacă are bani

„Au fost bugetați banii pentru recalcularea pensiilor pentru anul 2024, luna septembrie este luna mult așteptată de pensionari și cu certitudine acest lucru se va întâmpla.

Respectiv, dacă deciziile de recalculare sunt întocmite de Ministerul Muncii, și sunt convins că acest termen va fi respectat, atunci în luna septembrie se face dreptate în sistemul de pensii”, a afirmat Marcel Boloș.

Astfel, statul îi asigură pe pensionari că vor primi toți banii din toamnă.

”În luna septembrie 2023, prin asumarea Guvernului, a fost aprobată Legea 296 privind măsurile fiscal bugetare, și atunci am încercat să eliminăm o parte din facilitățile fiscale și să introducem reguli noi în privința fiscalității, tocmai pentru a putea ajunge în această situație în care să putem bugeta banii pentru pensiile românilor.

Odată un drept intrat în plată, nu se pune problema să nu fie achitat. Trebuie să găsim soluțiile pentru ca aceste plăți ale pensiilor să poată fi efectuate”, a mai spus ministrul.

Ce va scrie pe talonul de pensie?
Dincolo de culoarea talonului, care este mai puțin importantă, pe talon se va regăsi formula de calcul a pensiei, punctele pe care le aveți și valoarea punctului de referință, care este de 81 de lei.

Pe talonul de pensie vor apărea numărul total de puncte, care sunt formate din puncte de contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate și necontributive. Și aceste puncte vor apărea defalcat.

Punctele de necontributivitate reprezintă anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate (0,25 puncte de fiecare an).

Punctele de contributivitate sunt anii în care ai contribuit la sistemul de pensii. Un punct pentru fiecare an contribuit.

Punctele de stabilitate

Se dau pentru ca oamenii să stea mai mult la muncă după următoarea formulă:

0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 de rămânere în muncă, inclusiv;

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35, inclusiv;

1 punct/an, pentru anii din intervalul 36 – 40 ş.a.m.d.